sobota 8. prosince 2007

Jak na tvorbu screenshotů?

V minulém článku jsme si ukázali, jak nahrát video z her. Dnes si zase ukážeme, jak lze dělat obrázky (tzv. screenshoty) z her a nejen z nich.

Jak vytvořit obrázek ze hry
Možností, jak sejmout obrazovku je samozřejmě více. Mezi dva nejpoužívanější způsoby patří tvorba screenshotů pomocí FRAPSu a nebo pomocí jednoduché Windowsácké funkce. První metoda (pomocí FRAPSu) má výhodu v tom, že snímky lze nejdříve nafotit a teprve potom se přepnout do windowsu, zatímco pokud se rozhodneme dělat obrázky ze hry pomocí Windows, tak se po sejmutí každého obrázku musíme přepnout do Windows a obrázek si uložit. My si v našem článku předvedeme obě dvě metody.

Tvorba screenshotů pomocí FRAPSu
Jak jsem již v minulém článku uvedl, ve FRAPSu se dájí kromě nahrávání videí z her také dělat obrázky z her. A přesně této funkce dnes využijeme. Takže ze všeho nejdříve si samozřejmě FRAPS stáhneme. To můžeme udělat např. z oficiálního webu Zde [1 MB]. Pak si pochopitelně program nainstalujeme.
Pokud máme FRAPS nainstalovaný, tak si jej spustíme a přepneme se na kartu screenshots:

FRAPS - Screenshots

Před samotným focením obrázků ještě FRAPS nastavíme pro naše potřeby.
V panelu Folder to save screenshots in si navolíme složku, kam se nám mají pořízené obrázky ukládat. Tuto složku změníme pomocí tlačítka Change, ve kterém změníme cestu k hledané složce.
Dále si nastavíme klávesu, po jejímž stisknutí se sejme obrazovka. Toto nastavení provedeme změněním pole Screen Capture Hotkey. Zde je nutné dát pozor na to, aby námi zvolené tlačítko neznamenalo ve hře třeba ukončení mise apod. Možná to zní směšně, ale pokud si na to nedáme pozor, tak je to poměrně nepříjemná věc :-).
Nyní si zvolíme v jakém formátu se nám mají pořízené obrázky ukládat. Já osobně bych doporučoval formát JPG, protože výsledné obrázky mají poměrně dobrou kvalitu a na rozdíl od ostatních formátů zabírají pouze pár (desítek) KB.
To je vše, co potřebujeme nastavit. Poslední dvě pole můžeme nechat v nezměněném nastavení.
Nyní si můžeme pustit svojí oblíbenou gamesku a začít fotit, co hrdlo ráčí a harddisk stačí :-). Nafocené obrázky si pak už jen vyzvedneme ve složce, kterou jsme zvolili v nastavení programu.

Tvorba screenshotů pomocí Windows
Druhou metodou pro snímání obrazovky je jednodušší metoda pomocí windowsácké funkce.
Její použití je velice snadné. Pokud hrajeme hru, používáme nějaký program nebo surfujeme na internetu - prostě při jakékoliv situaci, stiskneme klávesu Screen nebo s podobným nápisem (to má každá klávesnice jinak).
Potom už jen spustíme Windowsácké malování, které je součástí Windows a stiskneme CTRL + V (současně). Nyní se nám objeví náš vytoužený obrázek a nyní ho už jen uložíme. To uděláme kliknutím na panel Soubor (v horní části programu) a z něj vybereme tlačítko Uložit jako..., vybereme složku, kam chceme obrázek uložit a zvolíme si vhodný formát (opět doporučuji .JPG) a stiskneme Uložit.
Jednoduché a praktické, že?

Žádné komentáře:

Okomentovat