sobota 26. dubna 2008

DOSBox - Zahrajte si staré hry na novém PC

Občas dostanu chuť zahrát si nějakou starší DOS hru a zavzpomínat tak na staré dobré časy. Často ale narazím na problém - hra je tak stará, že už pod Windows XP nejde ani spustit. Řešením je DOSBox!
Program si tedy stáhneme ZDE [1.2 MB] a nainstalujeme. Po instalaci se nám na ploše objeví ikonka DOSBoxu, tak ji spustíme.
Dále postupujte podle tohoto návodu:
  1. Na disku C: si vytvoříme novou složku s názvem naší hry (já si vytvořím složku TYCOON) a do této složky nakopírujte soubory s hrou, kterou chcete spustit.
  2. Do DOSBoxové konzole (ta druhá s modrou tabulkou nahoře) napište příkaz "mount c C:\" (bez uvozovek) a stiskněte enter.
  3. Teď napište příkaz "C:\"(opět bez uvozovek). Tím se dostaneme na disk C
  4. Nyní napište příkaz "cd NAZEVSLOŽKY" (místo název složky dejte jméno složky, kterou jsme si vytvořili v prvním kroku - já tam dám TYCOON) a potvrďte enterem.
    POZOR! Příkaz cd nemá nic společného s CD-Romkou. Tento příkaz slouží k načtení složky!
  5. Ve složce si najděte spouštěcí soubor s příponou .exe (obvykle s ikonkou hry - ale není podmínkou). Jeho jméno napište do DOSBoxu (i s příponou .exe). Je třeba dbát i na správnou velikost písmen, jinak Vám totiž program hodí chybovou zprávu!
  6. Stiskněte enter a můžete hrát :)
Pokud si budete chtít hru zvětšit na celou obrazovku, tak stačí současně podržet ALT + ENTER. To samé udělejte i pokud budete chtít okno s hrou zase zmenšit.
Tady je ještě obrázek, jak by měli ty příkazy asi vypadat:

Věřím, že se Vám spuštění hry povedlo - Není to tak těžké, jak se může zdát.

Můj TIP:
Spustu starých dobrých her je k nalezení na Games486.net.

Žádné komentáře:

Okomentovat