čtvrtek 6. prosince 2007

Jak otevřít .iso soubory


Pozor! Tento článek je zastaralý, nový návod Jak otevřít .iso soubory.

Před nedávnem jsme si v jednom článku ukázali, jak vytvořit .iso soubory a dnes si pro změnu ukážeme, jak .ISO soubory otevřít.

Software na emulování virtuálních mechanikProgramů na emulaci virtuláních CD a DVD mechanik existuje více. Mezi nejznámější a nejpoužívanější však patří program DAEMON TOOLS a Alcohol 120%. V tomto návodu budu používat Daemona a to hlavně proto, že je k dispozici jako Freeware (zdarma) a že se mi emulace přes Daemona zdá jednodušší a taky protože jsem to přes Alcohol 120 % ještě nedělal :-).

Něco o DAEMON TOOLS
Daemon Tools je zřejmě nejpoužívanější program pro emulaci virtuálních mechanik. Celkem dokáže vytvořit až 4 virtuální mechaniky. To, že Daemon je spuštěn poznáte podle ikonky u hodin. Daemon v4.1 dokáže emulat široké spektrum image souborů: iso, cue, bin, mds, nrg, pdi, b5t, cdi, ccd a bwt.

Emulace ISO souborů v DAEMON TOOLS

Jak jsem již řekl, emulace pomocí Daemona je velice jednoduchá. Ze všeho nejdříve si Daemona samozřejmě stáhneme - Daemon Tools Download [2 MB] (Program stáhneme kliknutím na Download) a nainstalujeme.
Pokud máme, tak se nám u hodin objeví tato ikonka Daemona:


Pravým kliknutím na ikonku se zobrazí menu

Ze všeho nejdříve je nutné si zvolit počet virtuálních mechanik. To uděláme tak, že klikneme pravým tlačítkem myši na ikonku Daemona u hodin a z nabídky zvolíme Virtual CD/DVD-ROM a pak Set Number of Devices a následně si zvolíme počet virtuláních mechanik.
Samotný ISO soubor (či jiný typ image souborů, který Daemon podporuje) otevřeme tak, že na tu ikonku Daemona co je u hodin poklikáme levým tlačítkem. Tím se nám zobrazí výpis virtuálních mechanik, které jsou k dispozici. Klikneme na námi vybranou mechaniku a poté si už jen na disku najdeme image soubor.
Pak už stačí jen kliknout na otevřít a Daemon nám již image soubor přehraje jako běžné CD/DVD. Pokud se nám disk nespustil automaticky, tak najedeme do Tento Počítač a zde již budeme mít emulované image soubory jako běžné disky.

Závěr
Jak vidíte, pracovat s Daemonem je opravdu radost a zvládne to každý normální člověk. Navíc lze pomocí Daemona mountovat všechny běžné typy image souborů, čímž se Daemon stává jednoduchým a spolehlivým nástrojem, který by ve Vaší softwareové výbavě určitě neměl chybět. A to už jen proto, že je zdarma :-)

8 komentářů:

  1. nemohol by si pls dohodit icq cilso alebo e-mail ....bolo to vyborne vysvetlenie ale nejako mi to nepomohlo

    OdpovědětVymazat
  2. horal.s@seznam.cz

    Dík za pomoc, ale vůbec to nefunguje - napíše to načítám obraz a nic se neděje...Jdu to zkoušet dál a kdybys věděl kde js to p.... tak mi to můžeš napsat, díky učiteli Matěj

    OdpovědětVymazat
  3. Díky, díky, díky a ještě jednou díky. Vysvětlení jako pro idioty jsem přesně potřebovala. Pomohlo !

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych se chtěl zeptat co mam dělat, když mam soubor rar ve kterým je soubor iso, když ho chci extrahovat abych měl to iso např. na ploše ale nejde mi to jelikož mi to furt píše " Pro pokračování extrakce je třeba následující cíl archivu"...vůbec si nevim rady...

    OdpovědětVymazat
  5. Pořád mi to píše: zařízení není připraveno.

    OdpovědětVymazat
  6. super, konečne něco co pořádně funguje

    OdpovědětVymazat