neděle 2. prosince 2007

Jak stahovat přes torrenty


Stahování přes torrenty se stává stále populárnější a používanější. Mnoho lidí však stále neví, jak se vlastně přes torrenty stahuje a právě pro ně je tento článek.

Jak to vlastně funguje

Podstata torrentů tkví v tom, že jeden uživatel si od druhého stáhne nějaká data a ty pak dále přenáší (uploaduje) dalším uživatelům a ti zase dalším a tak vzniká lavinový efekt nebo chcete-li, řetězová reakce. Paradoxní je, že čím více uživatelů se připojí, tím se kapacita torrentů zvyšuje. V praxi to znamená, že čím více uživatelů danný torrent stahuje, tak o to více uživatelů jej může také stahovat, protože pokud někdo torrent stahuje, tak data, která už má stažená, musí dále přeposílat ostatním uživatelům.
Stahování pomocí torrentů se také říká P2P (peer-to-peer), v překladu rovný rovnému.

Vybíráme klienta
Předtím, než se vůbec naučíme přes torrenty stahovat si musíme vybrat vhodného klienta s jehož pomocí budeme stahovat. Mezi kvalitní klienty patří Azureus a µTorrent. V tomto článku se budu věnovat stahování přes µTorrent a to hlavně proto, že u Azureusa je třeba si aktivovat javu, což nevím, jestli by začátečníci zvládli, i když je to hračka.

Instalace µTorrentu a první stahování
Ze všeho nejdříve je třeba si µTorrent stáhnout. To můžete udělat z uTorrent.cz - zde [1MB]. Pokud máte µTorrent stažený, tak si jej pochopitelně nainstalujte. Nastavení si lze nechat původní a pořád klikat na Další. Doporučuji si v zájmu většího uživatelského komfortu nechat vytvořit ikonu na ploše. Po dokončení instalace si spusťte µTorrent (pokud se tak samo nestalo). Nyní si z nějaké stránky stáhněte torrent soubor. Takové soubory bývají velké maximálně pár desítek kB. Pokud máte, tak stačí soubor s torrentem přetáhnout do programu. To se dělá tak, že myší kliknete na soubor s torrentem (myš pořád držíte) a přemístíte jej do toho největšího rámu (obdelníku) v µTorrentu. Pokud máte s touto metodou problémy, tak zmáčkněte CTRL + O (současně) a objeví se Vám průzkumníkové okno, kde už se jen k dannému torrentu proklikáte.
Nyní by se vám mělo objevit s podrobnostmi o stahování torrentu. Zde si lze nechat původní nastavení (doporučuji začátečníkům) a nebo si lze změnit např. umístění torrentů (pozor, nechat původní příponu souboru!), nebo to, jaké časti torrentu se mají pouze stahovat (většinou to však budou všechny). Pak už stačí kliknout na OK a torrent se Vám začne stahovat.
Stahování lze kdykoliv přerušit a později zase obnovit. Výhodou je to, že i když vypnete Vaše milované železo (PC :D) a pak je zase zapnete, tak můžete dál pokračovat ve stahování. Při stahování můžete sledovat jednotlivé grafy a statistiky, kterých µTorrent nabízí poměrně dost. Lze sledovat, kolik máte stažených procent, kolik lidí poskytuje soubory, kolik lidí stahuje, kolik jste toho stáhli, kolik odeslali atd.

A co rychlost?
Jak jsem již řekl, funkčnost torrentů se zvyšuje s počtem připojených uživatelů. Tím pádem může dojít k tomu, že v některou denní dobu Vám to bude stahovat rychleji a jinou zase pomaleji. Je to závislé na tom, v jáké zemi je právě jaká denní doba. Každý torrent valí rychleji v různé denní doby a ty je třeba vysledovat. Jeden torrent může totiž jet rychle večer a jiný zase odpoledne.

5 komentářů:

  1. ahoj hele muzou tam bejt viry?

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj muzou tam bejt viry???

    OdpovědětVymazat
  3. No to je jasny ne viri mas skoro vsude a kdyz mas nejakej pofiderni torrent tak klidne tam muze bejt i vic viru :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj mam problem a potrebuju od nekoho poradit prosim ozvete se mi nekdo na icq 361059307 diky moc....stahuji pres utorrent ale jde mi to strasne pomalicku nebo vubec :-(

    OdpovědětVymazat
  5. program na torrenty !!!! zde!!!!

    http://www.hellshare.com/236645/BitLord_1.01.exe/

    program na torrenty !!!! zde!!

    OdpovědětVymazat