čtvrtek 24. dubna 2008

Rozbalování a slučování ve WinRAR


WinRAR je známý program na rozbalování a slučování archivů. Jeho použití je velice snadné, ovšem stále existují lidé, kteří s ním pracovat neumí. A právě pro ně je tento návod.
Nejdříve je samozřejmě nutné si WinRAR stáhnout a nainstalovat. Program je Shareware což znamená, že si ho každý může zdarma vyzkoušet a jeho česká verze je ke stažení třeba ZDE.

Rozbalování Archivů
Rozbalování archivů je pomocí winraru velice snadná záležitost. Stačí kliknout pravým tlačítkem na myši na archív, který chcete rozbalit a z nabídky vybrat Extrahovat Zde (Extract Here). Program sám začne soubor rozbalovat a po extrahaci se rozbalené soubory objeví v té samé složce, ve které se nachází původní archiv. Pokud je archiv zaheslovaný, dotáže se vás program ještě na heslo. Pokud chcete archiv rozbalit do jiné složky, tak na něj stačí kliknout pravým tlačítkem a zvolit Extrahovat Soubory .... Tím se vám otevře okno, kde si navolíte kam chcete soubory umístit. Okno také obsahuje řadu jiných nastavení, ty jsou pro nás ale zatím nepodstatná. Pokud máte zvolenou cestu k adresáři, kam se má archiv rozbalovat, tak stačí kliknout na OK a o zbytek se opět postará program.

Slučování souborů do Archivů
Slučování souborů do archivů slouží ke sloučení několika souborů do jednoho archivu. Hodí se například pokud máte velké množství fotek, které chcete někomu poslat emailem. Sloučíte si je totiž do jednoho archivu a místo desítek souborů v příloze pošlete jen jeden archiv, který bude obsahovat všechny Vaše soubory.
Soubory se slučují taktéž velice jednoduše. Označíte si všechny soubory, které chcete sloučit a na jakýkoliv z nich kliknete pravým tlačítkem a z menu vyberete položku Přidat do archivu.... Objeví se Vám okno ve kterém si nastavíte potřebná nastavení jako jméno archivu, formát archivu (rar nebo zip), kompresi souborů, rozdělení po určité velikosti (hodí se například pokud máte 1,2 GB souborů které si rozdělíte po 700 MB tak, aby se vám vešly na 2 CD - oceníte pokud zrovna nemáte po ruce prázdné DVD). Dále je třeba si zvolit cestu, kam se má archiv po sloučení umístit. To uděláme kliknutím na tlačítko Procházet v pravé horní části okna. Dále si můžete nastavit třeba heslo k archivu (karta Pokročilé -> Nastavit Heslo) a mnoho jiných nastavení.
Pak už stačí dát jen OK a program Vám soubory sloučí do jednoho archivu, který pak najdete ve slozce, kterou jste si vybrali.

Žádné komentáře:

Okomentovat