čtvrtek 24. dubna 2008

Druhy Licencí Software

Softwareových licencí je dnes celá řada. Pro běžného uživatele je poměrně těžké se orientovat v tom, co které označení znamená. Poďme si tedy vysvětlit význam alespoň několika základních druhu licencí k software.

  • Freeware
Programy pod touto licencí jsou dostupné zcela zdarma. Některý freeware software je však někdy možné používat zdarma jen pro nekomerční účely. To záleží na autorovi programu.

  • Shareware
Je označení pro software, který si můžete zdarma vyzkoušet. Pro jeho dlouhodobé používání je nutné si za menší poplatek koupit licenci nebo splnit jiný požadavek autora programu.

  • Demo
Program si můžete zdarma vyzkoušet do uplynutí zkušebního období. Funkčnost programu navíc bývá omezena i během zkušebního období.

  • Public Domain
Autor programů s Public Domain licencí se vzdal svých práv k software. Software tak lze jakkoliv měnit či dokonce ho využít ve svých programech.

  • Plná Verze
Jedná se o zcela kompletní software bez jakýchkoliv omezení.

To jsou asi tak nejznámější a nejpoužívanější licence k software. Samozřejmě je jich mnohem víc, ale tyhle jsou asi tak nejpoužívanější. Snad Vám článek pomohl a konečně už víte, která licence co znamená.

Pozor! Autor článku si vyhrazuje právo na případné chyby či nepřesnosti v článku a v žádném případě neručí za jeho správnost. Případné škody vzniklé přečtením článku (uvedení čtenáře v omyl) nelze po autorovi článku vymáhat.

Žádné komentáře:

Okomentovat