sobota 26. července 2008

Encyklopedie Google Knol

Před pár dny americká internetová společnost Google po více než půlročním testování představila svoji novou službu - Google Knol, což je jakási online encyklopedie na způsob tolik populární Wikipedie (byť se od ní v mnoha věcech velice liší).
Do Google Knol může napsat svůj příspěvek kdokoliv a v jakémkoliv jazyce, jedinou podmínkou je vlastnit účet u Google. K příspěvkům na Google Knol můžete dokonce i přidávat komentáře, tedy pokud je autor článku povolil. U každého příspěvku je uvedena fotka a profese autora popřípadě autorů článku (autorů článku muže být i více). U ověřených autorů článků se zobrazuje ikonka "Verified", což znamená že pisatel je ověřen. Všechna tato opatření zajišťují oproti Wikipedii (kde může kdokoliv editovat jakýkoliv článek) mnohem větší důvěryhodnost podávaných informací.

Důležité je také zmínit, že autor si může sám zvolit licenci, pod kterou svůj článek publikuje. Nechybí mezi nimy ani tolik oblíbená licence "All rights reserved" - Všechna práva vyhrazena. Důležitou informací je to, že články na Knol lze psát v jakémkoliv jazyce - tedy i v Češtině. Poněkud zvláštní je to, že příspěvky v různých jazycích od sebe nejsou nějak odděleny jako třeba na Wikipedii, ale jsou všechny pěkně pohromadě.

Články na Knolu mohou čtenáři také ohodnotit.

Pisálci článků si mohou pomocí Google Knol dokonce i drobně přivydělat. Ke svému článku totiž můžete přidat i reklamu AdSense. Pokud na ni někdo klikne, odměna za proklik je Vaše. Tato unikátní funkce bude jistě hlavní zbraní Google Knolu v bitvě proti Wikipedii. Sám jsem zvědavý, zda se Google Knol uchytí, nebo zda největší encyklopedií zůstane nadále Wikipedie. Odpovědi se asi dočkáme nejdříve za pár let. Jisté je jen to, že Google začne Knol zvýhodňovat ve svém vyhledávači, takže nakonec asi Knol chtě nechtě protlačí.

Žádné komentáře:

Okomentovat