pátek 18. července 2008

Jak na zmenšení velikosti MP3

HudbaZmenšení velikosti hudebních souborů (např. MP3) se hodí třeba když si chcete nahrát hudbu do mobilu nebo jiného hudebního přehrávače, který má malou paměť. Zvlášť u mobilu je snížení velikosti mp3 velice výhodné, protože u něj rozdíl v kvalitě mezi MP3 zabírající 5 MB a MP3 zabírající 1.5 MB, stejně téměř nepoznáte.

Jak zmenšit velikost MP3
Programů na měnění bitrate (bitrate = datový tok - závisí na něm velikost hudebního souboru) je poměrně mnoho. Většina z nich ale má spoustu ostatních funkcí pro práci s audiem, které jsou pro nás nyní zbytečné. Proto používám český program Lamer, což je jednoduchý program sloužící výhradně na převod bitrate hudebních souborů. Program je založen na kodeku Lame, což je jeden z nejlepších (možná úplně nejlepší) kodeků svého druhu. Na tomto kodeku si cením toho, že i po asi 50%-ním zmenšení písničky je kvalita zvuku téměř stejná (teda aspoň pro mě). Lamer je česky a zdarma.



Zmenšování MP3 s LAMER
Lamera si stáhněte [0,28 MB], nainstalujte a spusťte. V poli "Ze Složky" vyberte složku, ve které se nachází MP3, které chcete zmenšit. Nezapomeňte, že Lamer převede i písničky, které najde v podřazených adresářích. V poli "Do Složky" vyberte složku, do které má program umístit zmenšené MP3. Nyní už jen vyberte kvalitu (bitrate), na kterou chcete MP3 snížit, zvolte, zda chcete z jmen souborů odstranit háčky a čárky a dejte "Konvertovat".

Po dokončení konvertace najdete své MP3 ve snížené kvalitě ve složce, kterou jste si zvolili. Původní MP3 samozřejmě zůstali tam kde byli a v původní kvalitě.

12 komentářů:

  1. hej diky supa program :-*

    OdpovědětVymazat
  2. hej nevim jak to spustit furt mi to ukazuje nejakou chybu

    OdpovědětVymazat
  3. Upe mazec programek fakt dik moc mi pomohl

    OdpovědětVymazat
  4. GOOOOOD program, fajn pomocnik!!! doporučuju všem co znam!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj je zmenšení kvality znatelné ?

    OdpovědětVymazat
  6. píčovina lepší je formát wma ten je eště menší, ale močky mobily ho neuměj

    OdpovědětVymazat
  7. nejde mi to pustit

    OdpovědětVymazat
  8. som blond a tiez som to zvladla! super :)

    OdpovědětVymazat
  9. tak to je program k nezaplacení
    písničku, která měla původně 320kbs (něco přes 8 MB) jsem zmeněila na 64kbs (kolem 2 MB) a přísahám, že to není ani trochu znát
    neleze mi to do hlavy, jak je to vůbec možný, ale i tak hrozně moc děkuju
    zkusila jsem hodně programů a byla slyšet změna i na 120, tak jsem moc vděčná

    OdpovědětVymazat
  10. cus te program je good az na to ze zmensuje kvalitu hudby ta maxxx do mobilu nebo do malejch repraku ke kompu jinak nic vic

    OdpovědětVymazat
  11. Super, moc mi to pomohlo. Díky moc.

    OdpovědětVymazat