čtvrtek 17. července 2008

Jak vytvořit vlastní vyhledávač pro svoje stránky

Pokud máte svoje webové stránky, tak byste je určitě rádi obohatili o vyhledávání, díky kterému Vaši návštěvníci snadno najdou to, co hledají. V tomto článku si ukážeme, jak si lze vytvořit vlastní vyhledávač na svůj web pomocí služby Google Vlastní Vyhledávání (Custom Search). Google Vlastní Vyhledávání se hodí jak na malé prezentační weby s několika málo podstránkami, tak i na obrovské servery čítající desítky tisíc podstránek. Google Custom Search si můžete nastavit přesně podle Vašich představ a přesně tak, aby co nejlépe zapadlo do Vašich stránek.

Ze všeho nejdříve je třeba říci, že k tomu abyste mohli používat Google Vlastní Vyhledávání potřebujete mít účet u Google. Pokud nemáte, tak si ho vytvořte ZDE. Pakliže již účet vlastníte, tak se přihlašte.

Pokud chcete začít používat Google Vlastní Vyhledávání, tak na hlavní stránce této služby klikněte na tlačítko "Vytvořit Vlastní Vyhledávač". Nyní vyplňte registrační formulář a jako edici vyberte verzi Standard, která je zdarma. Potom klikněte na tlačítko "Další" a na následující stránce už jen klikněte na "Dokončit". Tím je váš vyhledávač hotov.

V případě, že chcete změnit nastavení vyhledávače jděte na výpis svých vyhledávačů a u vyhledávače, který chcete umístit na své stránky klikněte na odkaz Ovládací Panel. Zde se také provádí pokročilá nastavení vyhledávače, jako třeba vzhled stránky s výsledky vyhledávání, zadávání sitemap.xml pro lepší indexaci Vašeho webu, přidávání adres webů, na kterých má vyhledávač hledat apod.

Pomocí Google Custom Search můžete ale i vydělávat. Princip je jednoduchý - pokud Váš návštěvník bude hledat nějaké slovo, tak Google mu k výsledkům vyhledávání naservíruje i reklamu AdSense. Pokud chcete využít této skvělé příležitosti k výdělku, tak v Ovládacím Panelu klikněte na kartu Vydělávejte a jednoduše propojte svůj AdSense účet s účtem Custom Search.

Před nasazením Google Custom Search do ostrého provozu doporučuji zkusit, kolik stránek Vašeho webu má Google zaindexovaných. Počet zaindexovaných stránek zjistíte tak, že do Googlu zadáte příkaz:"site:http://www.vas-web.cz" (kde místo vas-web dáte adresu Vašich stránek; zadávat bez uvozovek). Pokud zjistíte, že Google má zaindexováno jen malou část podstránek Vašeho webu nebo dokonce žádnou, tak klikněte na kartu Indexování (v Ovládacím Panelu) odešlete Googlu odkaz na svojí sitemap.xml (kterou si musíte samozřejmě vytvořit).

Pokud chcete změnit vzhled vyhledávácího pole a stránku s výsledky vyhledávání, tak se přepněte na kartu Vzhled a Dojem, která se taktéž nachází v Ovládacím Panelu. Zde si můžete nastavit barvu písma, logo na pozadí vyhledávacího pole a nebo třeba přidat obrázek na stránku s výsledky vyhledávání.

Až budete mít pocit, že je Váš vyhledávač připraven do ostrého provozu, tak klikněte na kartu "Kód". Zde Vám bude vygenerován kód, který jen vložíte do svých stránek. Můžete si dokonce vybrat, zda chcete aby stránku s výsledky vyhledávání hostil sám Google a neb zda si je budete hostit sami na svém webu.

Žádné komentáře:

Okomentovat