pátek 7. prosince 2007

Jak nahrát video ze hry

Každý správný hráč počítačových her občas potřebuje natočit nějaké video, ve kterém se chce pochlubit kamarádovi, jak vymlátil tisíc němců, rozšrotoval Porsche Cayman 8-mi násobným spinem nebo jak to perfektně napral do Big Smoka v San Andreas. A právě o nahrávání videí z her bude dnešní článek.

Vybíráme vhodný software
Jak jistě tušíte, programů na nahrávání videí z her existují mraky. Mezi nejznámější z nich patří bezesporu FRAPS, což je jeden z nejpoužívanějších programu pro nahrávání videí, ale i obrázků z her. FRAPS dokáže nahrávat videa z her a to až v rozlišení 2560 x 1600 a FPS 60 snímků za sekundu. Pro Fraps není problém ani vytváření obrázků z her (tzv. screenshotů), což se jistě může hodit. Menší nevýhodu může být to, že Fraps je Shareware, což znamená, že pro zpřístupnění některých speciálních funkcí je nutno si objednat plnou verzi.

Nahráváme videa pomocí FRAPSu
Ze všeho nejdříve je nutné si samozřejmě Fraps stáhnout. Fraps ke stažení zde [1 MB]. Po stažení si p program nainstalujeme a spustíme.
Nyní se nám objeví tato obrazovka:

Program FRAPS

Ze všeho nejdříve klikneme na záložku General, kde si zvolíme zda-li chceme spouštět FRAPS ihned po spuštění PC atd.
Poté klikneme na kartu Movies, kde provedeme nastavení nahrávání videa. V poli Video Capture Hotkey si navolíme tlačítko, kterým chceme zahájit natáčení videa ve hře. Je však nutné dát pozor, aby Vámi zvolená klávesa ve hře neobsahovala třeba ukončení hry. Předejdete tak tomu, že když si budete chtít natočit poslední okamžiky ve hře před jejím úplným dokončením, tak se Vám hra místo natáčení vypne :-). Ideální proto je, když Vámi zvolená klávesa nemá ve hře žádnou funkci.
Pokud chceme nahrávat i zvuk, tak zakřížkujeme pole Record Sound. Dále si zvolíme, zdali chceme plnou (Full-size) nebo poloviční velikost (Half-size) videa. Důležitým parametrem je nastavení FPS. Já doporučuji držet se spíše nižších hodnot (10-15 snímků/s by mohlo stačit). Při nastavování této hodnoty doporučuji brát zřetel na vnitřnosti Vašeho PC (Hardware), protože pokud nastavíte moc velké FPS, tak se Vám bude hra a nakonec i výsledné video hodně sekat a to my nechceme ;-).
Nyní si stačí vybrat složku, kam chceme video uložit. Cestu si navolíme v poli Folder to save movies in stisknutím tlačítka Change.
Pokud vše máme, tak již stačí program minimalizovat a spustit hru, ze které chceme video natočit. Běh programu poznáte podle dvou žlutých čísel v rohu obrazovky. Pokud během hry chceme začít nahrávat, tak jen stiskneme klávesu, kterou jsme si nadefinovali k zahájení nahrávání v nastavení programu. Nahrávání se ukončuje stisknutím téže klávesy.
Po dokončení natáčení si už můžeme vychutnávat nově nahrané video ve složce, kterou jsme si v předešlém kroku určitli pro ukládání videí.

30 komentářů:

  1. super prográmek,dal jsem frp60 ve hře CoD4 na multáku jsem nezaznamenal problémy a výsledné video bylo moooc pěkné.Akorát nahrávání se cca po 30 vteřinách vypínalo.Kde byl problém_

    OdpovědětVymazat
  2. Problém byl v tom, že nemáš plnou verzi frapsu, ale jen zkušební verzi.

    OdpovědětVymazat
  3. cau mam tokovy problem stah sem fraps ainstaloval natacim vse v poho...Otvru video a najedou de video a dyz se neco hne tak tak zacnou naky barvy skakat cim to je?mam stary monitor..LCD nemam neni to tim?

    OdpovědětVymazat
  4. Čau!!stáhl jsem si ten prográmek a nastavil parametry dle tvých rad!!!video se kouše a zvuk zní jak ze sudu,nevíš čím by to mohlo být???dík předem!!!Dorgon

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,FRAPS jsem sio stahl proto abysch se pochlubil kamosum jak jezdimv NFS CARBON,normalne em to nainstaloval,spustil,nahraval,ale kdyz sem se na to vide koukl tak se strasne sekalo,ja vim je to tady napsany ale nejak nevim,co a kde mam nastavit jak tam pise "Já doporučuji držet se spíše nižších hodnot (10-15 snímků/s by mohlo stačit). Při nastavování této hodnoty doporučuji brát zřetel na vnitřnosti Vašeho PC (Hardware), protože pokud nastavíte moc velké FPS, tak se Vám bude hra a nakonec i výsledné video hodně sekat a to my nechceme ;-). " --- no a kde FPS budu nastavovat?...pls odepiste diky..

    OdpovědětVymazat
  6. ahoj da se nekde sehnat plna verze tohoto programu zdarma ???

    OdpovědětVymazat
  7. cau mam takovy problem stah sem FRAPS a nainstaloval natacim vse v poho...Otvru video a najedou de video a dyz se neco hne tak tak zacnou naky barvy skakat cim to je?mam stary monitor..LCD nemam neni to tim

    OdpovědětVymazat
  8. Je to gut, ale škoda, že to je jenom na 30 s. Jsem si chtěl udělat pěkné videjko z CS 1.6, ale už mám nápad: Po každé jak Vám to po 30 s vypne, tak rychle si to hned zase zapněte a pak budete mít 100 x 30 s. dlouhých videí a můžete je v movia meik. poskládat dohromady.... :-) :-):-), ne sranda. doporučuju si zaplati plnou verzi a bude to O.K

    OdpovědětVymazat
  9. Je to gut, ale škoda, že to je jenom na 30 s. Jsem si chtěl udělat pěkné videjko z CS 1.6, ale už mám nápad: Po každé jak Vám to po 30 s vypne, tak rychle si to hned zase zapněte a pak budete mít 100 x 30 s. dlouhých videí a můžete je v movia meik. poskládat dohromady.... :-) :-):-), ne sranda. doporučuju si zaplati plnou verzi a bude to O.K

    OdpovědětVymazat
  10. mám velkej problem s prehraváním videii , spustim video a tam kde melo bejt to video je jen tma

    OdpovědětVymazat
  11. _Hej stahlsem si fraps natocil video 30sekundovi a melo456 megabytu cim to je??

    OdpovědětVymazat
  12. fraps je k ničemu, v každy hře se mi to seká....
    nevim jestli je to frapsem nebo něčim jinym ale může mi někdo doporučit náký jiný program ??? ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Pná verze bez omezení http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/05065/Fraps_2.8.1_FULL.rar_2.61MB.html

    OdpovědětVymazat
  14. ahoj mám problém nevím jak se podívat na to videiko. Ani jak ho uložit. Prosím pomoc

    OdpovědětVymazat
  15. moc ti diiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiik

    OdpovědětVymazat
  16. Pokud někdo potřebuje PLNOU verzy FRAPS obraťte se na icq 375-911-689

    OdpovědětVymazat
  17. Mám takový problém se zvukem... I když mám zaškrtlý nahrávání zvuku, tak to video bez zvuku.
    Please poraďte někdo:)

    OdpovědětVymazat
  18. Jak jde nahrávat z PS2 a PSP?

    OdpovědětVymazat
  19. Ami mne to nenahrava zvuk aj ked mam odskrtnute aby nahraval zvuk

    OdpovědětVymazat
  20. Jděte do slunečnice,tam někde je je celá verze.Ale v ángličtině,tak bycha:)Pa pa Zuzííík,jukněte se na www.zuzik123.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  21. Prosím,jak mám udělat,aby se mi video nahrávalo do určité složky,mám plnou verzi fraps,ale nevím kam se mi to nahrává...:(prosím,poraďte na email:7.zuzka.7@seznam.cz nebo na můj blog:www.zuzik123.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  22. no jeto dobre ale dole skacou nejake divne barvy zvuk jede.nevite co s tim obrazem jak změnit rozlišení?

    OdpovědětVymazat
  23. Ragnarac: plný program zde >>>>> http://uloz.to/199849/Fraps_2.9.3.rar

    OdpovědětVymazat
  24. Diky za tenhle clanek.Nahrava to fantasticky.Ted konecne vyniknout moje uchylnosti v Assassin's Creedovi 2:-D

    OdpovědětVymazat
  25. Můžete mi prosim někdo vysvětlit, jak natáčet po celou dobu? Mně se po každých 30ti vteřinách hra přestane natáčet. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  26. Fakt moc díky moc mě to pomohlo a díky vám mám na youtube úspěch. :-)

    OdpovědětVymazat
  27. když natáčím hru jak je možné že při natáčení se mi video vypne a znovu ho musím pustit

    OdpovědětVymazat
  28. pro amaRTIN
    je to tým že si to musíš koupit a zaregistrovat se
    teď se mi dělo to samé

    OdpovědětVymazat
  29. nevite jak zmenit rozliseni??

    OdpovědětVymazat
  30. Je to děsnej program!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat