neděle 2. prosince 2007

Jak stahovat videa z YouTube


Na internetu často narážím na lidi, kteří se ptají jak stahovat videa ze světově proslulého serveru na sdílení videí YouTube.com. Rozhodl jsem se tedy sepsat návod, jak videa z YouTube stahovat.

Programy a možnosti

Možností jak videa stahovat je hned několik. V zásadě se dělí na dvě hlavní skupiny - stahování přes webový prohlížeč na www stránkách a nebo pomocí programů.
Já dávám přednost stahování pomocí programů, což má několik výhod, o kterých si něco povíme, ale popíšu zde oba způsoby.

Stahujeme pomocí programů

Jak jsem již psal, stahování pomocí počítačových programů má hned několik velkých výhod. Mezi tu hlavní patří obrovské množství formátů, do kterých lze video překonvertovat z původního .flv formátu, který většina běžných přehrávačů audio/video souborů nepodporuje, tudíž se Vám video nepřehraje. Další výhodou programů je to, že videa lze stahovat hned z několika světových serverů pro sdílení videa, což tak určitě nejednou využijete.
Pro stahování videí tedy budeme používat velice šikovný a jednoduše ovladatelný program Save2pc [stahuj zde]. Program je v základní verzi Freeware, takže je zdarma a nemusíte platit/krást :D. Navíc dokáže vámi stažené video převést z .flv formátu hned do několika jiných formátů - avi, mpeg, wmv, mp4, mov, 3gp, wav a mp3. Videa si tedy můžete přehrávat ve vašem PC, PSP, MP4, iPodu nebo mobilu. Dalším nesporným kladem tohoto programu je to, že videa můžete stahovat nejen z YouTube, ale také z Google Video, MySpace Video, PornoTube a mnoha dalších serverů.

Save2pc - stahujeme první video

Program Save2pc máme již stažený a nainstalovaný a nyní nám nic nebrání tomu, abychom jej začali používat a stáhli si pomocí něj své první video. Po spuštěný programu se nám objeví pár polí, které musíme před samotným stahováním vyplnit. Uděláme to podle následujícího obrázku:


Do pole Save To zadáme cestu ke složce, kam chceme video uložit. Cestu ke složce najdete stisknutím tlačítka Open ... které se nachází na témže řádku. V políčku Save As si zvolíme, v jakém formátu chceme video stáhnout, respektive do jakého formátu má program video po stažení překonvertovat. V nabídce Download From si vybereme server, ze kterého video stahujeme. Do Políčka Link zadáme adresu videa, které si chceme stáhnout. Pole Use HTTP Proxy necháme neodškrtnuto a další pole již nevyplňujeme (ono to ani bez zaškrtlýho HTTP Proxy nejde :D ) Nyní zmáčkneme tlačítko Start a program se již o všechno postará. Vy už můžete jen sledovat graf ve spodní části programu, který Vás informuje o tom, kolik videa už máte doma. Jakmile je video staženo celé (100 % stačí :D), tak si je můžete vyzvednou ve složce, kterou jste zadali v prvním kroku.
Pak už nezbívá, než si stažené video pořádně vychutnat a zajít sem napsat nějakej ten děkovnej komentář :D

Stahování přes WWW stránky

Stahování přes WWW stránky má několik nevýhod. Hlavní nevýhodou stahování přes webového rozhraní je to, že většina serverů nenabízí překonvertování z původního .flv formátu do jiných, více rozšířených video formátů. Mezi těmito weby je však jedna vyjímka.

Zkoušíme Vixy.net

Vixy.net je asi nejznámější web sloužící ke stahování videí z YouTube. Díky tomuto prvenství je však velmi často přetíženo a stahování se občas zasekne a nebo jsou s ním jiné problémy. Většinou se však všechno podaří a video přes Vixy do vašeho počítače skutečně doputuje. Navíc se jedná o beta verzi systému, tak doufejme, že administrátoři vše ještě doladí.
Ovládní Vixy je velice jednoduché. Stačí zadat adresu videa na YouTube a stisknout start. O zbytek se už Vixy postará sama a o průběhu konvertování Vás bude informovat grafem. Jakmile se video celé konvertuje, tak už je stačí pouze z Vixy stáhout a opět mi sem zajít pochválit článek :D
Jiné servery
Vixy však není zdaleka jedniná služba, nabízející stažení videa z YouTube. Mezi další servery patří například Stahovač videí na Vševjednom, nabízející pouze stažení v původním formátu flv. Tady stačí pouze zadat adresu videa na YouTube (nečekaně) a stisknout Start. Video si pak musíte přehrát v některém přehrávači, který přehrává flv videa (například v FLVPlayer4Free [stažení zde]. Program je také Freeware.

Závěr

Stažení videí z YouTube není nic nezvládnutelného a s tímto podrobným návodem by to měla zvládnout i slepice, které kolem enteru nasypete zrní :D.
Závěrem bych chtěl podotknout, že stahování videí z YouTube je proti pravidlům YouTube a autor tímto pouze upozorňuje administrátory YouTube o možnostech zneužití.

3 komentáře: