neděle 2. prosince 2007

Meření rychlosti Internetu

Každý uživatel internetu jistě od svého poskytovatele připojení(ISP) ví, jak rychle je připojen k internetové síti. V praxi se ale často setkávám s případy, kdy je rychlost internetu mnohem nižší, než ji poskytovatel garantuje. Pojďme si tedy ověřit, jestli za své těžce vydělané, potem propocené peníze, dostáváme skutečně to, za co si platíme.

Servery pro měření rychlosti internetu
Stránek a webů, umožňujících změřit si rychlost připojení k internetu existují stovky. My si tady uvedeme pouze pár z nich - 2 české měřiče a jeden zahraniční.

DSL.cz
DSL.cz, je znám jako magazín o ADSL internetu. Mimo informací o ADSL tu najdete i test rychlosti připojení k internetu. Měření nenabízí žádnou revoluční vychytávku, snad kromě znázornění Vaší výsledné rychlosti na budíku.
Na DSL.cz si lze změřit rychlost připojení k internetu [kb/s], rychlost stahování dat [kB/s] a rychlost odezvy - ping. Menší nevýhou je to, že si nelze změřit rychlost uploadu.

SpeedTest.net
SpeedTest.net je kvalitní zahraniční nástroj pro měření rychlosti. Vzhledem k celosvětové používanosti SpeedTestu a také v zájmu přesnosti měření, aplikace disponuje desítkami možná stovkami serverů po celém světě. Přehlednost serveru je zaručena použitím Flash technologie. SpeedTest umí měřit jak rychlost downloadu, tak i uploadu a samozřejmě i dobu odezvy (ping). Zajímavým vylepšením je to, že po dokončení testu vám aplikace vygeneruje obrázek a odkazy na něj, takže si můžete vložit výsledky testu rychlosti třeba do podpisu na své oblíbené fórum, na svůj blog/web nebo kamkoli jinam.

Na konci měření můžete také ohodnotit svého poskytovatele připojení [ISP - Internet Service Provider] hvězdičkami od 1 do 5. Dále SpeedTest poskytuje žebříčky připojení v jednotlivých státech nebo kontinentech. Další velice povedenou funkcí je možnost změřit si rychlost Vašeho webhostingu potažmo serveru. Samozřejmostí je zjištění Vaši IP adresy.
SpeedTest má vychytávek opravdu požehnaně a vypisovat je tady všechny by bylo na dlouho.

Lupa.cz - Speedmetr
Posledním měřičem rychlosti, který si zde ukážeme je Speedmetr na Lupa.cz.
Před samotným měřením je nutné si vybrat, jakou rychlostí jste připojeni. Na výběr jsou dvě varianty - pomalé připojení a rychlé připojení. Pomalé připojení je doporučování pro dial-up, GPRS apod. Rychlé naopak pro ADSL, WiFi či kabelové připojení apod.
Poté stačí kliknout na tlačítko "Start" u námi vybrané varianty a spustit tak měření. Nástroj umí měřit klasické hodnoty, tj. rychlost downloadu, uploadu a odezvy.
Zajímavým vylepšením Speedmetru je to, že společně s výsledky o rychlosti Vašeho připojení Vám spočítá i kolik lze s Vaší rychlostí teoreticky stáhnout maximálně dat za hodinu, den a měsíc (někdy jsou to opravdu zajímavá čísla).

Na co dát při měření pozor
Většina aplikací pro měření rychlosti vyžaduje zapnutý JavaScript. Před měřením se proto ujistěte, zda ho maté povolený (v opačném případě totiž zřejmě ani k samotnému měření nedojde).
Dále je dobré, před měřením vypnout všechny programy s přístupem na internet (Skype, ICQ, apod.). Je to vzájmu zvýšení přesnosti měření.

Závěr

Občas je opravdu zajímavé změřit si svoji rychlost (zvlášť když se Vám zdá, že se to "dneska nějak táhne"). Naměřené hodnoty je ale třeba brát s rezervou přestože výsledky bývají zpravidla poměrně přesné.

Žádné komentáře:

Okomentovat